Uintitekniikan kehittämistä

Ennen kuin aloitin triathlonin harrastamisen, pidin itseäni kohtalaisena uimarina. Tämänlaiset kuvitelmat karisivat nopeasti ensimmäisissä kisoissa, kun porukkaa tuli ohi oikealta ja vasemmalta. Tänä talvena olen kiinnittänyt erityisesti huomiota uintitekniikan kehittämiseen – toisin kuin aikaisempina vuosina. Pitkään vierastin tekniikkatreeneihin soveltuvia apuvälineita, mutta nyt olen myös hankkinut lättärit ja pullarin, joiden avulla pystyy tehostamaan tekniikan kehittämistä.

Uintiasennon merkitys on todella suuri sekä nopeuden että uinnin rasittavuuden kannalta. Minulla on jalat helposti roikkunut liian alhaalla uidessa, jolloin ne aiheuttavat merkittävän vastuksen vedessä. Kun pitää pään vedessä ja katseen kohti altaan pohjaa, asento parantuu huomattavasti lähes itsestään. Lisäksi, kun keskivartalon avulla pitää takamuksen ylhäällä, uintiasennosta tulee helposti paljon virtaviivaisempi.

Kädet tekevät suurimman osan työstä uidessa, joten oikeanlainen veto on yksi tärkeimmistä kehityskohteista. Hyvässä vedossa käsi tulee veteen lähes suorana. Vedon alussa kämmentä käännetään kevyesti itseään kohden, jotta saadaan hyvä ote veteen ja tuotettua alusta alasti voimaa eteenpäin vievään liikkeeseen. Optimaalisen voiman tuottamisesi käsivarsi ei saa olla suorana vedon aikana vaan sen tulee olla lievästi koukussa. Veto olisi hyvä viedä loppuun kiihtyvällä nopeudella parhaan tuloksen saamiseksi. Käsi tuodaan veden päällä takaisin eteen kevyesti koukistettuna.

Potkuista pystyy tekemään parempia helposti muutamalla pienellä muutoksella. Jalat tuottavat helposti suuren vastuksen, jos niitä pitää liian levällään tai potkuliike on ylisuuri. Pidä jalkojen työskentely hillittynä, mutta silti tehokkaana. Polvet eivät saa missään vaiheessa potkua koukistua liikaa. Nilkan ja jalkaterän tulisi olla mahdollisimman suorassa, jolloin saat lisää tehoa potkuun sekä vähennettyä veden vastusta.

Näitä asioita miettimällä ja kehittämällä olen saanut parannettua omaa uintiani. Missään tapauksessa ei pidä uinnissakaan unohtaa kestävyysharjoittelua, mutta uintitekniikan parantaminen madollistaa itsessään nopeamman etenemisen samalla työllä. Uinnissa on edellä esitettyjen perusasioiden lisäksi paljon muitakin pieniä kohtia (esimerkiksi vartalon kierto ja hengittäminen), jotka vaikuttavat paljon kokonaissuoritukseen. Kirjoittelen myöhemmin lisää niistä sekä yleisimmistä virheistä. Toivottavasti näistä neuvoista on apua uintitekniikkansa kanssa työskenteleville. Antoisia treenejä kaikille TriathlonSuomen lukijoille!

Similar Posts