Triathlonin osa-alueita: puolimaraton

Triathlonkilpailujen osa-alueet: puolimaraton

Puolimaraton on pituudeltaan 21,0975 metriä tai 13.1094 mailia, eli täsmälleen puolet maratonista – kuten nimestä voi päätellä. Puolimaraton on haastava matka, mutta huomattavasti helpommin selätettävissä kuin kokopitkä maraton.

Viime vuosina puolimaratontapahtumat ovat kasvattaneet huimasti suosiotaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Running USA:n teettämän tutkimuksen mukaan puolimaraton on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan Yhdysvaltain nopeimmin suosiotaan kasvattava matka. Lisäksi se on sekä nais- että miesjuoksijoiden suosikkimatka pituudeltaan. Sekä puolimaratonjuoksijoiden että puolimaratontapahtumien määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Sama trendi on näkyvillä Euroopassa. Esimerkiksi Suomessa Helsinki City Runin osallistujamäärä on moninkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden sisällä ja tapahtuma jatkaa kasvuaan vuosi vuodelta. Samoin monet muut eurooppalaiset puolimaratontapahtumat ovat kasvussa, ja uusia perustetaan lähes vuosittain.

Puolimaratonista tekee houkuttelevan sen suhteessa lyhyempi valmistautumis- ja palautumisaika ja pienempi loukkaantumisriski kokopitkään maratoniin verrattuna. Puolimaratonsaavutusta ei kuitenkaan tule vähätellä, sillä yli 21 kilometrin taltuttamisesta voi olla erittäin ylpeä. Puolimaratonin juokseminen antaa lähes saman euforisen tunteen kuin maraton, mutta vaatii vähemmän aikaa ja vaivaa – ja sopii näin ollen erityisen hyvin niille, joilla on ongelmia löytää aikaa pitkäjänteiselle maratontreenille.

Puolimaratonin treeniohjelmat aloittelijoille lähtevät n. 12 viikosta, ja treeniin kuuluu yleensä juoksu-kävely-lenkkejä joiden pituus kasvaa melko nopeasti portaittain.
Monille puolimaraton on välietappi matkalla kohti kokopitkää maratonia. Toiset taas siirtyvät maratonin jälkeen juoksemaan lyhyempää matkaa tai pitävät puolimaratonia hyvänä kunnon ylläpitäjänä maratonjuoksujen välillä. Suuri osa ihmisistä kuitenkin suhtautuu puolimaratoniin täysin omana matkanaan. Puolimaraton tarjoaa riittävästi haastetta niin ettei sen taltuttaminen koskaan käy tylsäksi tai liian helpoksi.

Miesten puolimaratonennätyksen haltija on Eritrean Zersenay Tadese ajalla 58:23. Naisten ennätys on kenialaisen Mary Keitanyn 1.05.50. Maailmanennätykset ovat huimia ja niiden perusteella keskivertojuoksijan ”hyvää” puolimaratonaikaa on mahdotonta sanoa, sillä se riippuu juoksijasta. Monet kokevat kahden tunnin alittamisen motivoivana tavoitteena, ja alle kahden tunnin juoksijaa voidaan pitää jo hyväkuntoisena puolimaratoonarina. Kokeneemmat juoksijat tavoittelevat useimmiten 1:30 haamurajaa. Ensimmäiseen puolimaratoniin kannattaa kuitenkin varata aikaa n. 2-2,5 tuntia, riippuen omasta juoksutahdista ja aikaisemmasta juoksukokemuksesta. Kuten maratonillakin, kannattaa ensimmäiselle puolimaratonille ottaa ensisijaiseksi tavoitteeksi maaliin pääsy, ei saavutettu aika. Myöhemmillä puolimaratoneilla ehtii kyllä parantaa aikaa.

Maailman suurin vuosittainen puolimaratontapahtuma on Ruotsissa joka toukokuu järjestettävä GöteborgsVarvet. Vuonna 2013 tapahtumaan tuli 62 000 ilmoittautumista. Samoille seuduille sijoittuu myös suurin yksittäinen puolimaratontapahtuma, Broloppet, joka järjestettiin vuonna 2000 Juutinrauman sillan avajaisten yhteydessä Malmön ja Kööpenhaminan välillä. Broloppetilla juoksijoita oli lähes 80 000. Toiseksi suurin vuosittainen puolimaratontapahtuma on Ison-Britannian Bupa Great North Run, jota on järjestetty jo vuodesta 1981. Muita tunnettuja puolimaratontapahtumia Euroopassa ovat mm. Barcelona Half MarathonLoop Den HaagTallinnan Maratonin puolikas ja Prague Half Marathon.

Suomessa suurin puolimaratontapahtuma on jokakeväinen Helsinki City Run, joka juostaan nimensä mukaisesti Helsingin maisemissa. Vuonna 2014 uutena puolimaratontapahtumana pääkaupungissa järjestetään Helsinki Half Marathon7. kesäkuuta. Muualla Suomessa suurimpia puolimaratoneja ovat Espoo Rantamaratonin puolimaratonRuissalojuoksutPaavo Nurmi Marathonin puolimaratonTampere puolimaraton sekä Pääkaupunkijuoksu.

Lähde: MyNextRun. Suora linkki artikkeliin.